Kindziuk to jedna z najważniejszych potraw mięsnych na Litwie. Jest wędzonką, która długo i surowo dojrzewa. Jej zapach i smak są niepowtarzalne. Produkowana jest z najlepszych partii mięsa wieprzowego według unikalnych receptur. Klasyczny kindziuk ma długość 40 cm. Powinien być podawany w postaci cienkich plasterków i z wytrawnym winem, choć na Litwie tradycyjnie podaje się go czasem z miodami pitnymi i nalewkami. W Polsce możemy kupić kindziuczki, kindziuk koktajlowy, kindziuk paprykowy czy kindziuk mini. Kindziuczki to wersja kindziuka w postaci kiełbasek, kindziuk koktajlowe z kolei są mniejsze od kindziuczków i są właściwie najmniejszą wersją kindziuka. Są podawane jako przekąska, ale z chęcią lubimy je brać jako suchy prowiant w podróż, ponieważ są poręczne i sycące. Kindziuk paprykowy to najbardziej pikantna odmiana tej wędliny.

Najlepsze kindziuki w Polsce produkowane są metodami gospodarskimi na Suwałkach, w okolicach Sejn oraz Puńska. Niestety, coraz częściej kindziuk produkowany jest masowo przez wytwórców wędlin i dodawane są do nich duże ilości wody, co drastycznie obniża wartość tej aromatycznej litewskiej wędliny. Na szczęście dzisiaj, każdy z nas może sam w domu zrobić klasyczny pyszny kindziuk, co wcale nie jest taki trudne.

Kawałki mięsa: polędwicy, szynki lub karkówki i boczku, należy pokroić na niewielkie kawałki. Mięso powinniśmy natrzeć pieprzem, solą, czosnkiem i niedużą ilością saletry. Następnie przez całą dobę mięso powinno porządnie nasiąknąć wszystkimi przyprawami, szczególnie czosnkiem. Takim farszem napycha się świński żołądek lub pęcherz, które oczywiście należy wcześniej starannie oczyścić i umyć. Po napełnieniu – zaszywamy. Tak przygotowany kindziuk kładziemy między dwiema deskami i dociskamy tak, żeby uformował się dysk. Przez cztery tygodnie kindziuk powinien wisieć w kominie, aby przesiąknąć zapachem dymu. Oczywiście możemy go przywiesić również w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. W tym czasie mięso nabiera aromatu, obsusza się. Najlepszy kindziuk jest wtedy, gdy staje się różowy i puści z niego cały tłuszcz.